Paddenstoel uitgelicht: Tonderzwam

De Tonderzwam, ook wel Zunderschwamm genoemd wordt al duizenden jaren gebruikt, vroeger vooral bij huidaandoeningen. Onder andere voor ontgifting kan de Tonderzwam goed ingezet worden. Of als ondersteuning bij tuberculose, candidiasis en Herpesinfecties. En bijvoorbeeld als adjuvante therapie bij chemo-behandeling.
In de middeleeuwen werd de Tonderzwamm (Fomes Fomentarius) gebruikt voor tuberculoseziekten.In TCM (traditionele Chinese geneeskunde) wordt de tondelschimmel gebruikt voor longziekten en maagaandoeningen. Een aantal onderzoeksprojecten beveelt ook de tonderschuim aan voor slokdarm-, maag- en baarmoederkanker.
Tonderzwam, ook wel Zunderschwamm of Fomes Fomentarius, behoort tot de Polyporaceae familie. Het is een schimmel die parasitair groeit op verzwakte of dode bomen, daarom wordt de tonderschimmel zelden aangetroffen in zwaar beheerde bossen. De Tonderzwam groeit voornamelijk in India, Pakistan, Azië, het oosten van Noord-Amerika en Europa.
De paddenstoelen van de Tonderzwam worden al sinds de prehistorie als hulpmiddel door mensen gebruikt. De Tonderzwam heeft zijn Nederlandse naam te danken aan het materiaal dat hij leverde voor tondeldozen. De Tondeldoos is de voorloper van de lucifer. Onder “Tondel” wordt het licht ontvlambare materiaal bedoeld dat de tondeldoos bevatte. De uitrusting van de circa 5300 jaar oude gletsjermummie ”Ötzi” die in 1991 in de Italiaanse ötztaler Alpen werd gevonden bevatte een stukje tonderzwam samen met stukjes pyriet waar vonken mee kunnen worden geslagen. Er zijn ook documentaties in Siberië dat de Tonderzwam gebruikt zou worden als tabaksvervanger. Ook werd er kleding van gemaakt. In Japan worden boze geesten verdreven door de rook van de paddenstoel.
In de middeleeuwen werd de Tonderzwamm (Fomes Fomentarius) gebruikt voor tuberculoseziekten. In TCM (traditionele Chinese geneeskunde) wordt de tondelschimmel gebruikt voor longziekten en maagaandoeningen. Een aantal onderzoeksprojecten beveelt ook de tonderschuim aan voor slokdarm-, maag- en baarmoederkanker. In Japan zou de tondelspons diuretische en antipyretische effecten hebben en andere toepassingsgebieden zijn ooginfecties, longtuberculose en constipatie.
De tondelschimmel vormt meerjarige vruchtlichamen die een leeftijd tot 30 jaar kunnen bereiken. De breedte varieert meestal tussen 20 en 30 centimeter, hoewel er ook monsters met een breedte van 60 cm zijn waargenomen. Omdat meerdere groeispurten per jaar mogelijk zijn, kan de leeftijd van de schimmel niet worden afgeleid uit de groeiringen. De kleur van de vruchtlichamen schommelt tussen zilvergrijs en zwart. Het vruchtlichaam blijft stevig bevestigd aan de stam, zelfs na de dood van de boom.
Responses