Eczeem door desinfectantia – wat te doen?

Het advies van premier Mark Rutte is “je handen stuk wassen”. Voor sommige mensen is dat letterlijk het geval met als gevolg een droge, kapotte huid of eczeem.

Water droogt de huid uit en dat gaat nog sneller in combinatie met zeep. De huid wordt gevoelig en rood en er kan eczeem ontstaan. Die kans is nog groter als iemand al eczeem heeft of hooikoorts, astma, bronchitis of andere klachten die duiden op een atopische situatie in het lichaam. Dit laatste is het geval voor circa 10% van de bevolking. Bij handeczeem kan dit ook sneller ontstaan op andere plekken van het lichaam waar de huid dun is, zoals oogleden of de hals.

Wat te doen?

Behandeling is tweeledig: acute symptomen bestrijden en eventueel de onderliggende atopische conditie aanpakken.

1. Acute symptomen

Magnesium Hand-Baden
Huideczeem heeft voor herstel onder ander magnesium ter plaatste nodig. Heel veel mensen hebben een magnesiumtekort waarbij, zelfs met suppletie, magnesium de periferie vaak slecht bereikt omdat de voorkeur eerst wordt gegeven aan andere magnesium behoevende processen.

Een manier om magnesium toe te voeren naar de handen is deze te ‘baden’ in een magnesiumzout oplossing. Als het ‘open’ eczeem is, ofwel de huid is kapot en open, dan kan dit het beste met een magnesiumoplossing met een lage concentratie van magnesium, circa 3% – 5%.

Los tenminste 60- 100 gram magnesiumzout op in handwarm water. Neem hiervoor bijvoorbeeld een hapjes- of koekenpan of een ander lage teil waar de handen in passen. Je kunt ook werken met zwachtels of een washandje gedrenkt in de magnesiumzoutoplossing. Doe daar dan een plastic zakje of handschoen omheen voor meer bewegingsruimte tijdens het ‘hand-baden’. Laat de handen tenminste 20 – 30 minuten baden: het magnesium heeft tijd nodig om door de huid heen te worden opgenomen. Doe dit minimaal drie keer per week tot de huid dicht is. Daarna kan met een hogere concentratie magnesiumgel de huid verder herstellen.

Herstelcrème
Na het baden kunnen de aangedane plekken behandeld worden met Zunderschwamm repairzalf. Deze zalf bevat 5% glucaneo. Glucaneo is het gepatenteerde ingrediënt afkomstig van de Zunderschwamm paddenstoel met bewezen huidherstellende effecten zoals psoriasis. Zunderschwamm wordt al tientallen duizenden jaren gebruikt voor wondherstel.

Vette desinfectie
Door de vaak verplichte desinfectie is een desinfectans die de huid zoveel mogelijk in tact laat een vereiste. De beste oplossing is een desinfectans die niet gebaseerd is op water.

Alcohol is in die zin beter voor de handen dan water, hoe gek het ook mag klinken, omdat van alcohol bekend is dat het de huid uitdroogt. Niets droogt echter meer uit als water! Hier vind je handgels met een minimaal alcoholpercentage van 70% en een virusclaim voor professioneel gebruik.

Nachtverzorging
Adviseer om de handen gedurende de nacht met een voedende olie te verzorgen. Alle producten waarin water verwerkt is drogen de huid uit. Op olie gebaseerde producten dragen bij aan herstel. Denk aan jojoba-olie bijvoorbeeld; deze ‘droge’ olie verzorgt en laat geen vette laag achter.

2. Oorzakelijke aanpak atopische situatie

Voor een oorzakelijke aanpak van de atopische situatie is meer nodig:

Voeding
Klachten die gerelateerd zijn aan de barrières van het lichaam  zoals eczeem, psoriasis (huid), astma, brochitis (longen) zijn altijd ook klachten die gerelateerd zijn aan een kapotte barrière in de darm.

Voeding gericht op darmherstel is een eerste stap. Vanzelfsprekend dus geen granen, aardappelen, pinda’s, zuivel en peulvruchten oftewel OERvoeding. Ook stress is een belangrijke verstoorder in zichzelf van de darmbarrière. Voedingsmaatregelen zonder stressreductie is daarom slechts half werk.

Supplementen
Supplementen om (darm)barrières te herstellen vanuit de mycotherapie zijn de extracten van de Chaga paddenstoel en Coriolus paddenstoel in een dosering van 15 mg/kg lichaamsgewicht.

Responses

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *